8a CURSA D’EN PANXAMPLA

8a CURSA D’EN PANXAMPLA

25/04/2015

Diumenge 12 d’Abril a Alfara de Carles va tenir lloc la 8a. Cursa de Muntanya del Circuit de les Terres de l’Ebre: la Cursa d’en Panxampla! El personatge que dona nom a la cursa era una bandoler alfarenc. Al poble el coneixien com un aventurer i fugitiu. Va ser sotmès a un Consell de Guerra per un crim a una taverna que probablement no havia comès. Perseguit, fugí a la muntanya on s’amagà i sobrevisqué uns tres anys on finalment exiliat a França fou capturat i afusellat.

Per copsar millor la vida que feia el fugitiu davant d’aquells anys de persecució cal conèixer l’orografia dels Ports: són muntanyes dures amb camins i viarants difícils amb coves i amagatalls que només són accessibles per a les cabres salvatges o gent de capacitats físiques extraordinàries… Per aquesta raó tres valents prioratins del C.E.P. (el Jordi Rull a la Marxa i el Vicenç i Jo a la Cursa) vam voler comprovar de primera mà si l’Orografia de la Cursa era de tal duresa com es descriu a la història d’en Panxampla. I la veritat és que la experiència va ser increïble!

L’inici de la Cursa va ser a la zona esportiva de la població (322 mtrs.) on una vegada donat el tret de sortida disposàvem de menys d’1 km. per posicionar-nos abans d’agafar el GR-7. Una sendera estreta i que durant els primers kms. la pujada era corredora, però a mesura que avançàvem la pendent s’incrementava i ens feia patir de valent, fins assolir la Punta de l’Espina (1.182 mtrs.). Vençut aquest desnivell, la Cursa va transcórrer per la cresta de la muntanya amb boniques vistes a les dues valls. Fins arribar a la 1a. tartera! i quina tartera! Un espedregall amb una pendent que et feia esbufegar, de pedra petita al començament i roca més gran al final. Però després de la baixada tornava la pujada. Forta pendent de roca que no deixava temps per disfrutar de les vistes i un cop a dalt…. la 2a. tartera! No tan pronunciada com la primera però no menys dura, ja que en aquestes alçades les cames notaven l’esforç acumulat dels metres de desnivell. Però tot el que baixa (als Ports)…torna a pujar! Hehe! Pujada molt dura i tècnica, que per trams ens ajudàvem d’una corda… posada com anell al dit! Ara si que un cop a dalt….ens esperava l’altra meitat de cursa, un descens no molt tècnic però dur, amb un final de Cursa en pujada d’1 km.

Tot això (desnivell brutal, orografia accidentada, tarteres molt tècniques, vistes impressionants…) acompanyat de la calor que va fer a partir de mig matí… fa que poguem afirmar que la Cursa de Muntanya d’en Panxampla sigui de les més dures i boniques del Circuit!
Al final….una bona hidratació, una refrescant dutxa i tot el camí de tornada, explicant-nos les experiències tan boniques viscudes a Alfara que perduraran durant força temps i ens recordaran a en Panxampla!

Dades tècniques:
Distància: 22,2 kms.
Desnivell Positiu: 1665 mtrs.
Alçada màxima: 1162 mtrs.
Alçada mínima: 236 mtrs.

Fins diumenge 26 d’Abril, on el Vicenç i un servidor ens enfrontem a tot un repte: la 6a. Marató de la Fageda!
Salut i Cames!

Jose Latorre

No hi ha cap Comentari

Participa a la conversa

No hi ha cap Comentari!

Sigues el primer en començar una conversa.

Only registered users can comment.